Voorzitter Theo Schriks bij Invictus Games

Theo Schriks, voorzitter van de Militaire Veteranen Gemert-Bakel heeft zich gedurende de Invictus Games, die in Den Haag werden gehouden van 16 t/m 22 april 2022, opgeworpen als vriwilliger. Hieronder doet hij uitgebreid verslag van zijn belevenissen.

Theo:
Tuurlijk, elke deelnemer aan de Invictus Games zal zijn uiterste best doen voor een zo goed mogelijke prestatie. Maar, bij de Invictus Games draait het niet om het winnen van medailles. Bij de Invictus Games draait het om de ervaring, dat is de hoofdprijs.
De Invictus Games gebruikt, als gezegd, de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Zij zijn gewone mensen, zoals iedereen, die echter bijzondere, vaak nare dingen hebben meegemaakt, en nu weer bijzondere, mooie dingen doen.
In het revalidatie en re-integratietraject van (voormalig) militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt of ernstig ziek zijn geworden tijdens hun inzet is sport een belangrijke ondersteunende factor. Dankzij het sporten worden nieuwe doelen gesteld en worden zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot. Bij de Invictus Games staan die persoonlijke doelen ook voorop, niet de sportprestaties. Maar zonder de vrijwilligers, ruim 1200 medewerkers, waarvan 250 vrijwilligers uit het buitenland, was niet nooit gelukt.

Dag 1 – 16 april 2022

Eerste dag zit erop. Na mijn dienst op centraal den haag, de tram genomen naar het Zuiderpark. In de tram met Friends of Australië en USA-teams gesproken over de Invictus Games. Mooi event. Wat foto’s gemaakt. Nu in rust op mijn hotelkamer. Was een mooie en onvergetelijke dag!

Op het Centraal Station in Den Haag
In de tramlijn H9 naar het Zuiderpark
Bij de Volunteers tent waar je onbeperkt koffie/thee, fris of water kon halen

Dag 2 – 17 april 2022

Weer terug op mijn hotelkamer. Vanochtend op tijd naar het Zuiderpark gegaan en met collegae over het event gelopen. Uiteraard ook in de F35 mogen zitten, na de lunch aan de slag op de atletiekbaan, meegeholpen met het zittend discus werpen. Wel ook speldjes gescoord van het USA-team en Australië-team. Mooie dag veel gezien, loop je richting uitgang Zuiderpark kom ik een mede Veteraan tegen van de militaire veteranen Gemert-Bakel. Irene was leuk om je te zien! Weer gewoon een heerlijke dag.

Diverse foto’s ook van de F35, maar ook foto’s van de atletiek baan
Prijsuitreiking Sit Discuswerpen
Irene als Fan & Support Nederlands team

Dag 3 – 18 april 2022

Drukke dag geweest, eerst steward op de atletiekbaan, toen Marshall alle sporten atletiek aansluitend tickets controle IG Sportcentra. Tussendoor pauzes gehad, finale kunnen kijken Sit- volleybal aansluitend optreden van Di-rect. Hier een paar foto’s van vandaag. Weer een topdag gehad, prachtig weer nu moe maar voldaan op bed in mijn hotelkamer.

Sit Volleybal in het Stadium

Dag 4 – 19 april 2022

Omdat helaas de contact service op Centraal Den Haag was uitgevallen de keuze gemaakt om naar het Zuiderpark gedaan. Waar nodig mee geholpen, verder met collegae volunteers gekletst, rond gelopen, lunchen, weer ergens geholpen etc. etc. Eigenlijk een relaxte dag gehad. Na de warme maaltijd nog ff gecheckt of er ergens een handje nodig was, richting het hotel. Leuk om nieuwe contacten te maken. Zal niet alle namen noemen, superleuk om jullie te mogen ontmoeten. Morgen rustdag als vrijwilliger Invictus Games, maar jawel morgen voorlichtingsvrijwilliger bij het Nederlands Veteranen Instituut die ook aanwezig zijn, ander werk ander kleur shirt. Ik heb er zin in.


Wat voertuigen van de mariniers en het veteranen Search Team
Het laantje met diverse stands, NLVI, KNFG, VST etc.
De Bril in het Zuiderpark 
Ukraine sporters die verstelden dat ze 26 april 2022 weer naar het front gingen. Bizar…..
Foto met Marco, Roy, Ronald, Rob en Ludy 
Foto van een gedeelte van het Nederlands team

Dag 6 – 21 april 2022

Weer terug in mijn hotelkamer, van het Statenhotel. Alweer dag 6. Het vliegt voorbij deze mooie IG2022. Vandaag Marshall bij het wielrennen. Vandaag mochten de sporters trainen op de cycletrack. Diverse landen maakten daar ook gebruik van. Bij het inchecken van mijn dienst, vroegen ze of ik na de trainingssessie als ticketscanner wilden werken bij het concert van Waylon (wie is dat? Hahaha). Met 6 scanners ons werk gedaan tot 19.00 uur. Daarna mochten we gaan eten. Weer een top dag, ik ben zo blij dat ik er weer mocht zijn vandaag, eigenlijk voor de hele week. Hier weer wat foto’s van vandaag en weer wat pins gescoord.

Dag 7 – 22 april 2022, laatste dag

Weer terug in mijn hotelkamer, van het Statenhotel. Alweer dag 6. Het vliegt voorbij deze mooie IG2022. Een bijzondere dag wat ik zeker niet had verwacht. Lekker op tijd naar het Zuiderpark. Op tijd melden dat ik er al ben, muntje opgehaald voor het warm eten na mijn shift. Wat gekletst. Wat fris gedronken, ook met veteranen gekletst. En zo mijn tijd door gebracht tot 12.00 uur. Aanvang dienst als marshal bij het wielrennen. Ze waren al bezig vanaf de ochtend. Mooi hoe te zien hoe men presteerde. Dan wat beveiligingsmensen in de buurt van mijn werk terrein, in de geruchten stroom zou het om prins Harry gaan. Inderdaad dat was dus ook, hij passeerde mij en gaf me een hand. Was te laat voor een foto. Maar hij ging in gesprek met een Canadese sporter. Dus tijd voor wat foto’s. Dan is ie weer weg. Tju. Maar ja een hand en foto’s best goed dacht ik. Maar het werd nog beter. Dan plotseling komt hij terug. In mijn werkplek gaat hij in gesprek met UK sporter, krijg oog contact en aansluitend een gesprekje, weer een hand, maar nu een foto. Mijn dag kan niet meer stuk. Wauw. Als een blij kind mijn dienst tot 17.30 uur gedraaid. Daarna heerlijke pasta gegeten. Samen met Rob gewacht, dank je wel voor de frikadel, totdat we naar binnen mogen voor het afsluiting ceremonie. Geweldige show met Di-rect en Nick en Simon. Aansluitend onze afterparty. Nu moe en voldaan weer op mijn hotelkamer. Kortom: een geweldige week gehad, met een lach en een traan, emoties, blijdschap en bezinning. Zal deze week nooit meer vergeten. Dank aan bekende veteranen die ik gesproken had, geknuffeld en handen geschud. De meesten zien we weer terug op 25 juni 2022 op het Malieveld in Den Haag. Dank jullie wel voor het volgen deze afgelopen week. Voor weer een impressie zie de foto’s see you laters.

Prins Harry
Pipes&Drums Defensie
Martin Faas als klassebegeleider
Prins Harry in gesprek met een Irakees en Canadees, hier in gesprek met Prins Harry om te vragen voor een foto in ons magazin. 
Gelukt!

Het waren uiteraard zeer mooie dagen, met vele vrijwilligers waaronder heel veel veteranen uit verschillende missies. Het was voor de meeste, wat ik hoorde, geweldig om dit mee te mogen maken hier in ons eigen kikkerlandje. Als de vraag stelde aan sporters uit de diverse landen, waren ze zeer content over ons aardigheid, hulpvaardigheid, klaar staan waar nodig en altijd die vriendelijke lach, dan hebben wij het met zijn allen het heel goed gedaan. Dit is een week vol met mooie momenten, die ik in ieder geval heel lang zal koesteren. Moe maar voldaan, blij dat ik er een was van de 1.200 vrijwilligers uit diverse landen, maar ook de veteranen die ik allemaal ken, waaronder ook een groot aantal libanon veteranen. Natuurlijk zijn er nog meer foto’s, kijk maar eens op mijn facebook (Theo Schriks).

Dank jullie wel

Theo Schriks